ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ 10 YAŞINDA


Uluslararası Türk Akademisi Bugün 10 Yaşını Doldurdu
Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursutlan Nazarbayev’in 3 Ekim 2009 günü Azerbaycan’ın Nahçıvan şehrinde gerçekleşen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları IX. Zirvesi’nde dile getirdiği Türk Dünyasını araştıracak uluslararası ilmî merkez kurma önerisi herkes tarafından desteklenmişti.
Böylece Nahçıvan Anlaşması esasında 25 Mayıs 2010 tarihinde Nur-Sultan şehrinde Türk Akademisi faaliyetine başladı. Eşsiz bilimsel araştırma merkezinin açılış törenine Elbaşı Nursultan Nazarbayev ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iştirak ettiler.
Daha sonra Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 22-23 Ağustos günleri düzenlenen ІІ. Türk Konseyi Zirvesi’nde Türk Akademisi’ne uluslararası statü vermeye dair karar kabul edildi. Söz konusu belge, üye ülkelerin parlamentoları tarafından onaylandıktan sonra Türk Akademisi, 28 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla uluslararası statü kazandı.
Günümüzde kardeş ülkelerin bilim ve eğitim alanlarında koordinasyon ve entegrasyon görevi üstlenen Türk Akademisi, BM, UNESCO, IRCICA, ISESCO gibi önemli uluslararası kuruluşlarla ortaklık ilişkileri tesis edip pek çok önemli projeye imza attı. 
Akademi’nin faaliyet alanı yıl geçtikçe genişlemekte. 2018 yılında Macaristan, Akademi’ye gözlemci üye olarak katıldı. Geçen yıl Azerbaycan’da yapılan Türk Konseyi VII. Zirvesi’nde Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Akademi’ye üye olmaya niyetlerini iletti.
Akraba ülkelerin tamamıyla yüksek düzeyde ilişkileri bulunan Akademi, 10 yıl içerisinde Avrasya ve Amerika kıtalarının bilim insanlarının katılımlarıyla 120’den fazla bilimsel etkinlik gerçekleştirdi. Bunun dışında pek çok dünya dilinde 170’ten fazla yeni bilimsel çalışma hazırlayıp yayımladı.
Uluslararası Türk Akademisi, Türk Konseyi zirvelerinde devlet başkanları tarafından verilen talimatları layıkıyla yerine getirmekte. Türk iş birliği için bazı önemli belgeleri hazırladı. Bu kapsamda, Türk Entegrasyon Konsepti, Devlet Başkanları Zirvesi’nde onaylanıp Akademice hazırlanan ders kitapları kardeş ülkelerin ders müfredatına dahil edildi.
Yine Nahçıvan Anlaşması gereği Akademi nezdinde kurulan Türk Kütüphanesi’nde yaklaşık 70 bin kitap mevcuttur. Türk Müzesi’nde ise Türk halklarının kökenine ışık tutan yadigârlar sergilenmekte.
Uluslararası Türk Akademisi bugün Türk halklarının entegrasyonuna hizmet eden saygın bir kuruluştur. (twesco.org)

Yorumlar